Vårt intresse för kaffe började 2015 då vi startade ett B&B i Linghed. För att optimera upplevelsen för våra gäster började vi rosta vårt egna kaffe. En liten rost på 300g var vår första maskin och nätterna igenom rostade vi våra små blandningar. Av våra gäster togs kaffet emot med förtjusning och inom kort hade ryktet om hemmarostat kaffe spridit sig till grannar och vänner. Vi började sälja till fler och fler och med tanke på att rosten tog 300g och vi sålde 250g påsar gjorde att detta va ett mödosamt och tidskrävande jobb. Det dröjde inte länge förrän vi investerade i en 1 kilos rost som gjorde tillvaron lite bättre och döpte oss till Lingheds kafferosteri.
Tiden gick och vi började hitta fler kunder, butiker och caféer. Vi började även rosta Falu Gruvas kaffe vilket va otroligt skoj.
För 2 år sedan flyttade vi till Sågmyra Herrgård och rosteriet kom lite på efterkälken. Flera andra projekt tog upp vår tid och vi kom till en punkt där vi insåg att antingen lägger vi ner rosteriet eller så steppar vi upp det. I samma veva ringde Anders Tunestam, lite av en mentor och läromästare,  till oss och berättade att han tänkte avveckla sitt fantastiska rosteri i Borlänge. Vi tog över utrustningen och nu är resan igång!

Kaffe ska vara en tid av njutning, en tid ensam eller en tid med sina vänner. Samtala, skratta, gråt eller sitt bara tysta.
Men en käresta, i köket, i soffan, i skogen, på stan, i bilen, på stranden, i trädgården och över en öppen eld.. tid för eftertanke eller tid för absolut inget alls.
Så ska det få vara för alla, därför är det viktigt för oss att vi också tar ett ansvar i en värld som inte alltid är så självklar. Vi vill att alla i ledet av kaffekedja ska få vad de förtjänar, vi vill att alla ska kunna få sitta ner med en kopp kaffe och för ett ögonblick vara just där. För att kunna det behövs en trygghet, en framtid och ett bra val, och det är precis det vårat kaffe är, ett bra val. För en bättre kaffevärld.

26 december 2017, Linghed

 

 

Olof Frejd, Kafferostare